Begrijp het begrip water inhoud
Een goed doorlatende grond zoals grof zand zal anders reageren op neerslag dan een fijne zilte grond. Asfalt
en betonnen bekledingen zoals wegen en trottoirs met goede afwateringssystemen doen voorkomen dat vocht de bodem kan bereiken. Planten kunnen vocht uit de grond trekken, maar alleen tot een bepaald punt. En aarde onder en zelfs iets erboven een water plateau kan verzadigd blijven (alle poriën zijn dan gevuld met water). Kortom een juist vochtgehalte is bepalend voor de warmteweerstand van de grond.
Grond in de bodem bestaat uit verschillende mineraal-, water- en luchtmengsels. Bij een statische dichtheid zijn de bodemmineralen constant, terwijl water en lucht strijden om dezelfde ruimte.
De thermische weerstand van de bodem verandert op basis van de hoeveelheid water of lucht die in de poriën van de bodem wordt vastgehouden.
De impact van de lucht- en waterverhouding op de thermische weerstand van de verschillende bodems is enorm. Het is duidelijk dat de thermische weerstand van een bodem met een factor 5 tot 10 zal variëren naarmate het vochtgehalte verandert.
Omdat de thermische weerstand zo sterk varieert met het watergehalte, en het watergehalte in de bodem zo variabel is als gevolg van neerslag, drainage, en variërende grondwaterspiegels, is het belangrijk om het water- of vochtgehalte van de bodem volledig te onderzoeken.